Želiš da studiraš u SAD-u?
03 Mart 2023

Amerika kao obrazovna destinacija


Poznata kao zemlja neograničenih mogućnosti, Sjedinjene Američke Države su omiljena obrazovna destinacija za više od milion međunarodnih studenata. Akademski sistem nudi prvoklasnu obuku, međunarodno priznate diplome, slobodu i fleksibilnost u izboru specijalnosti i nastavnog plana i programa. Pored sedam od deset najboljih svetskih univerziteta, Amerika je dom globalnih tehnoloških kompanija kao što su Google, Apple, Amazon, Tesla. Sjedinjene Američke Države imaju mnogo toga da ponude svakom sanjaru, preduzetniku, umetniku, putniku - od ogromnih gradova, muzike i bioskopa do neverovatne prirode, internacionalne kuhinje i još mnogo toga.
 

SAD: prestižni univerziteti, progresivno obrazovanje i neograničene mogućnosti za realizaciju

• Najpoželjnija destinacija za više od milion međunarodnih studenata
• Elitno obrazovanje sa međunarodno priznatim diplomama – sedam od deset najboljih univerziteta na svetu nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama
• Sloboda i fleksibilnost u izboru specijalnosti i nastavnog plana i programa
• Savremene tehnologije i inovacije u obrazovnom procesu
• Kulturna raznolikost i studentski život sa raznim sportskim programima i studentskim klubovima
• Ogromni gradovi, neverovatna priroda i nacionalni parkovi, muzika, kuhinja, bioskop – Sjedinjene Američke Države su centar privlačnosti za sanjare, preduzetnike, umetnike i putnike
• Dom nekih od najvećih tehnoloških kompanija na svetu – Google, Apple, Amazon, Tesla!

Činjenice o SAD!

1.Obrazovanje
Sa jednim od najboljih obrazovnih sistema na svetu, Sjedinjene Države su dom za više od 4.000 community colleges i univerziteta. Obuka u tzv. Community colleges traje dve godine i daje Associate degree, a nakon diplomiranja moguć je prelazak u poslednje dve godine osnovnih studija na univerzitet. Među prednostima fakulteta su pristupačnije naknade, manje grupe, ličniji odnos i fleksibilnost u prijemu. Pored toga, sve visokoškolske ustanove u Sjedinjenim Državama nude jedinstvenu priliku izabora smera u kasnijoj fazi studija, kao i slobodu kombinovanja predmeta iz različitih oblasti.

2.Školarine i finansiranje
Naknade na državnim fakultetima počinju od 15.000 dolara. Školarina za akademsku godinu u proseku iznosi 27.000 dolara, što se penje na 56.700 dolara za univerzitete iz Ivy League. Kandidatima za prestižne master studije u Sjedinjenim Državama savetuje se da očekuju između 60.000 i 80.000 dolara. Studenti imaju mogućnost da konkurišu za stipendije po osnovu dostignuća, visokog proseka, takmičarskog uspeha, kao i za sportske stipendije za istaknute sportiste.


3.Životni troškovi i smeštaj
Dragocena pogodnost je što je smeštaj u kampusu zagarantovan za međunarodne studente, a često je uključena i hrana. Prosečan iznos za pokrivanje ovih troškova je 11.000 dolara. Pored toga, lični troškovi, prevoz, materijal za učenje itd. zahtevaju 4.000-6.000 dolara, u zavisnosti od lokacije škole.

4.Studentska viza
Američka studentska viza je potrebna za svakog ko želi da studia u Sjedinjenim Državama. Preporučljivo je da se za nju prijaviš najmanje 2 meseca pre početka školske godine. Važno je obezbediti dokumenta o raspoloživosti dovoljnih finansijskih sredstava za pokrivanje naknade i troškova života za prvu godinu

Često postavljana pitanja o SAD

 1. Kada je rok za prijavu?
Postoje dva kruga prijave - rana (Early decision) i standardna (Regular decision). Rana prijava je do 1. novembra i tipična je za neke univerzitete Ivy League. Rok za standardnu prijavu određuje svaki univerzitet i traje od januara do maja.
 1. Da li postoje stipendije?
Kandidati mogu dobiti sredstva za svoje studije u Sjedinjenim Državama direktno od univerziteta ili od države. Pune stipendije se dodeljuju izuzetnim kandidatima sa međunarodnim uspesima u nauci ili sportu.
 1. Šta je community college?
Community College je obrazovna institucija koja nudi mogućnost studiranja prve dve godine osnovnih studija po pristupačnijoj ceni. Na kraju druge godine, student dobija Associate degree, poznatu i kao specialist degree.
Prednost Community college je u tome što studenti mogu da uštede novac tako što će pohađati koledž dve godine, a zatim se prebaciti na četvorogodišnji univerzitet da bi završili osnovne studije.

4.Da li je SAT ispit obavezan u SAD?
Standardni uslov za vrhunske američke univerzitete je da kandidati polože SAT ispit i da ga prilože prilikom prijave. Tokom pandemije, određeni broj univerziteta je uklonio ovaj uslov za upis na osnovne studije, a u nekim univerzitetima još uvek nije vraćen kao obaveza.

5.Da li je motivaciono pismo u drugačijem formatu?
Kandidati za američke univerzitete imaju mogućnost da izaberu da pišu na određenu temu ili da predstave svoja dostignuća, kvalitete i motivaciju za prijavu na željenu instituciju

Ako želiš da saznaš više o najboljem obrazovnom sistemu na svetu – sve što ti treba je da posetiš EDUfair , 12. mart u Hotelu Metropolu! i imaćeš priliku da razgovaraš sa predstavnicima 10 američkih univerziteta.
 • Arizona State University
 • University of Arizona
 • George Mason University
 • Saint Louis University
 • University of Connecticut
 • Colorado State University
 • Baylor University
 • Florida Atlantic University
 • DePaul University
 • Illinois State University

Preporučujemo da se prijavite onlajn što pre kako biste izbegli čekanje pri ulazu na EDUfair, ali i kako biste imali priliku da osvojite jedan od besplatnih ispita profesionalne orijentacije!
Deliti
Više informacija
Događaji
Napravi nalog sada i dobijaš pristup:

 - Ličnim sastancima
 - Stručnim konsultacijama
 - Promocijama 
Registruj se sada
Ovaj sajt koristi „cookies“ . Koristeći ga, slažete se sa politikom privatnosti i pravilima kolačića . Saznajte više o Kolačići          Podešavanja      Prihvatiti     
Podešavanja klačića
Mi koristimo "kolačiće" da bismo Vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo na našem sajtu. Odavde možete uključiti ili isključiti kolačiće koje stranica koristi
NeophodnoOni beleže podatke koji su potrebni za osnovne funkcije sajta, kao što je pretplata na saglasnost Politike kolačića.
StatističkiOni prikupljaju statističke podatke o posetiocima, na primer, koje Google Analitics koristi za optimizaciju razmene podataka, prepoznavanje posetilaca i još mnogo toga.
OglašasanjeKoristi se za pokretanje oglasnih kampanja na Google mreži, Facebooku, itd., Koje se koriste za praćenje poseta iz oglasnih kampanja.
Onemogući klačiće