Top 10 destinacija za studiranje u Еvropi
22 Februar 2024
Svake godine sve više mladih iz Srbije bira mogućnosti koje nude međunarodni univerziteti u Evropi, i to nije iznenađujuće. Poznat po svojim vekovima starim akademskim tradicijama, „Stari kontinent“ je dom prestižnih akademskih institucija, gde oni koji traže kvalitetno obrazovanje i svetski priznatu diplomu mogu da oslobode svoj puni potencijal.

Sajam obrazovanja EDUfair svakog proleća i jeseni okuplja na jednom mestu veliki broj vodećih univerziteta sa najpoželjnijih obrazovnih destinacija. Da bismo Vam pomogli da se lakše i efikasnije snađete, sakupili smo 10 najboljih zemalja koje naši posetioci biraju za osnovno ili master obrazovanje. Lista u nastavku je zasnovana na anketi među studentima, koji planiraju da nastave školovanje u inostranstvu. Srbija je i dalje prioritet i mnogi studenti su izabrali da nastave visoko obrazovanje u svojoj zemlji.

Italija

Italija je oduvek bila destinacija iz snova za hiljade stranih studenata koji svake godine dolaze na živopisno poluostrvo da studiraju na jednom od najstarijih i najprestižnijih univerziteta na svetu. Visok akademski standard i kvalitet obrazovanja u svim oblicima umetnosti i dizajna privlače više od 32.000 međunarodnih studenata. Obrazovne institucije u Italiji nude niz programa osnovnih i master studija na engleskom jeziku koje karakterišu srednje visoke školarine i mogućnosti finansijske pomoći.

Mađarska 

Mađarska postaje veoma popularna i penje se na listu najpoželjnijih studijskih destinacija među srpskim studentima u poslednjih nekoliko godina. Visok kvalitet obrazovanja kao i mogućnosti stipendiranja su glavni faktori. IntegralEdu je ponosan što su prošle godine 3 naša studenta uspešno primljena na Univerzitet Corvinus u Budimpešti sa punom stipendijom Hungaricum koja će pokriti sve troškove tokom njihovog školovanja.

Slovenija

Potpuno besplatne studije na svim državnim fakultetima i višim školama u Sloveniji. Uz to nije potrebno polagati prijemni ispit (po pravilu, polaganje prijemnih ispita je neophodno samo prilikom upisa na umetničke fakultete). Prijem na fakultet u Sloveniji za maturante odvija se na osnovu ocena iz 3. i 4. razreda i rezultata na maturi. 

Proverite koji univerziteti iz Sloveniji će učestvovati na EDufair-u na Prolece 2024.

Velika Britanija 

Prestiž, tradicija i brojne mogućnosti su tri ključne prednosti obrazovanja u Engleskoj, destinaciji koja privlači više od 485.000 stranih studenata na više od 150 univerziteta i 50.000 studijskih programa. U Engleskoj se nalaze neke od najpoznatijih obrazovnih institucija na svetu – Oksford, Kembridž, UCL, King's College London samo su neke od cenjenih obrazovnih institucija u kojima veliki broj Srba svake godine ostvaruje svoj akademski potencijal. 
Pored toga, Velika Britanija privlači međunarodne studente dajući diplomcima priliku da ostanu i rade u zemlji nakon diplomiranja. Diplomska ruta ( The Graduate route visa) pruža priliku svim međunarodnim studentima koji su dobili diplomu da ostanu u Velikoj Britaniji i da rade (ili traže posao) i to na period u trajanju od dve godine (za studente koji su završili osnovne ili master studije) ili 3 godine za studente doktorskih studija.
Proverite koji univerziteti iz Velike Britanije će učestvovati na EDufair-u na Prolece 2024.

Nemačka i Austrija

Dve zemlje nemačkog govornog područja već više od dve decenije su među najomiljenijim među srpskim aplikantima zbog odličnog odnosa cene i kvaliteta obuke, bez obzira da li je reč o modernijim ili tradicionalnijim oblastima na nemačkom ili engleskom jeziku. Dobro razvijene privrede, centralne lokacije i kulturno nasleđe Nemačke i Austrije takođe su visoko cenjeni od strane studenata.

Austriju će ove jeseni predstavljati 2 popularna univerziteta - Webster Univerzitet u Beču i Carinthia Univerzitet primenjenih nauka. 

Švajcarska

Sa 4 službena jezika, 26 federalnih kantona i granicom sa Italijom, Nemačkom, Francuskom, Austrijom i Lihtenštajnom, ne čudi da je profil stanovništva u Švajcarskoj izuzetno raznolik i da je 30% studenata međunarodnog porekla, a veliki deo njih bira švajcarske univerzitete zbog prvoklasne obuke iz oblasti turizma i ugostiteljstva.

Među njima se ističu četiri koledža, deo elitne obrazovne grupe Swiss Education Group (SEG) - César Ritz Colleges, Hotel Institute Montreux, Swiss Hotel Management School i Culinary Arts Academy Switzerland. Više informacija o institucijama i predloženim programima saznaćete lično od njihovog predstavnika tokom sajma obrazovanja.

Španija

Nema mesta u Španiji koje ne pleni svojom uzbudljivom atmosferom, prijatnom klimom i lokalnim specijalitetima. Barselona, Madrid, Valensija, Bilbao - lako je prihvatiti da je život u zemlji sa beskrajnim plažama, legendarnim fudbalerima, azurnim morem i spektakularnim festivalima zabava bez prestanka. Međutim, Španija je mnogo više od toga – ona je i vodeći tehnološki centar za više od 1.700 start-up kompanija i preduzetnika iz celog sveta, kao i atraktivna destinacija za studiranje u inostranstvu. 

Holandija 

Holandija je vodeća destinacija za studiranje u inostranstvu zbog kvalitetne i moderne nastave i preko 2100 programa na engleskom jeziku. Inovativni sistem obrazovanja, savremeni tehnološki centri i izuzetno pristupačne cene privlače čak 120.000 stranih studenata koji se opredele da studiraju na holandskim univerzitetima na akademskom ili praktičnom smeru. 
Fontys je danas najveća obrazovna ustanova u ovoj zemlji. Ova institucija ima 40 univerzitetskih zgrada u različitim gradovima i nudi više od 120 osnovnih i master studija iz oblasti informacione tehnologije, ekonomije, društvenih nauka, obrazovanja i zdravlja. 
Predstavnici Fontys-a učestvovaće na jesenjem EDUfair-u, gde će odgovarati na sva pitanja srpskih kandidata.

Belgija 

Pored izuzetnih istorijskih spomenika i zamkova, prelepih umetničkih dela, festivala i kuhinje, Belgija privlači svojim multikulturalnim okruženjem i prestižnim obrazovanjem. Kvalitet studiranja u Belgiji dokazuju sedam belgijskih univerziteta uključenih u QS World University Ranking 2020. Iako su osnovne studije u Belgiji uglavnom na francuskom ili holandskom jeziku, sve više master studija u Belgiji u ključnim oblastima kao što su humanističke i zdravstvene nauke i inženjerstvo nude se na engleskom jeziku. Školarine za studiranje u Belgiji počinju od 962 evra godišnje.
Belgijski univerzitet VIVES će ponovo učestvovati na jesenjem sajmu i rado će upoznati i konsultovati srpske studente o njihovim studijskim programima i mogućnostima za karijeru.

U okviru sajma moći ćete da posetite štandove više od 60 obrazovnih institucija iz 15 zemalja, gde ćete dobiti najvažnije, aktuelne i korisne informacije o obrazovanju u inostranstvu. Pogledajte kompletnu listu sa izlagačima…

Učešće je potpuno besplatno i potrebna je samo prethodna registracija OVDE

*Prema podacima EDUfair-a, Proleće 2023

 
Deliti
Više informacija
Događaji
Napravi nalog sada i dobijaš pristup:

 - Ličnim sastancima
 - Stručnim konsultacijama
 - Promocijama 
Registruj se sada
Ovaj sajt koristi „cookies“ . Koristeći ga, slažete se sa politikom privatnosti i pravilima kolačića . Saznajte više o Kolačići          Podešavanja      Prihvatiti     
Podešavanja klačića
Mi koristimo "kolačiće" da bismo Vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo na našem sajtu. Odavde možete uključiti ili isključiti kolačiće koje stranica koristi
NeophodnoOni beleže podatke koji su potrebni za osnovne funkcije sajta, kao što je pretplata na saglasnost Politike kolačića.
StatističkiOni prikupljaju statističke podatke o posetiocima, na primer, koje Google Analitics koristi za optimizaciju razmene podataka, prepoznavanje posetilaca i još mnogo toga.
OglašasanjeKoristi se za pokretanje oglasnih kampanja na Google mreži, Facebooku, itd., Koje se koriste za praćenje poseta iz oglasnih kampanja.
Onemogući klačiće