Šta srpski studenti žele da studiraju u inostranstvu?
26 Februar 2024
Znamo da uspešna profesionalna realizacija zavisi ne samo od univerziteta koji završimo, već i od specijalnosti na koju se fokusiramo. Najpopularniji programi odražavaju tržišne trendove i opremaju studente neophodnim znanjem i veštinama za pokretanje karijere iz snova.
 
Koje akademske oblasti najviše vole srpski aplikanti koji se žele da nastave visoko obrazovanje u inostranstvu? Ako i Vas ovo pitanje zanima, u sledećim redovima ćete pronaći Top 10 preferenci posetilaca EDUfair-a:

1. Matematika/Fizika/Astronomija

Srpski učenici su tradicionalno jaki u egzaktnim naukama, kao što su matematika, astronomija i fizika, pa veliki deo njih prirodno pokazuje interesovanje za diplomske i master programe iz ove tri oblasti. Diploma često garantuje uzbudljive mogućnosti u mnogim tradicionalnim i inovativnim oblastima, od kriptografa do vazduhoplovnog inženjera. 

2. Računarstvo
 
Najbrže rastuća industrija je nesumnjivo IT, a visoke plate i puno mogućnosti za zapošljenje među glavnim su razlozima ogromnog interesovanja za smerove iz oblasti računarstva. Univerziteti u inostranstvu privlače studente prvoklasnim obrazovanjem, visokotehnološkim nastavnim kapacitetima i iskusnim nastavnicima.

3. Ekonomija, biznis, menadžment
 
U današnjem globalnom svetu, ekonomija je među pokretačkim snagama, a akademski programi u ovoj oblasti razvijaju analitičko i kritičko mišljenje studenata o politikama različitih zemalja i organizacija. Često se kombinuje sa srodnim oblastima kao što su marketing, menadžment i ljudski resursi. Nije iznenađujuće što nalazimo poslovanje i ekonomiju među najčešćim željama studenta. Osim što pomažu u izgradnji ključnih veština, specijalno dizajnirani univerzitetski programi otvaraju vrata mogućnostima za karijeru u nizu globalnih i lokalnih kompanija. 

4. Umetnost i dizajn
 
Kreatori su poslednjih godina među najtraženijim stručnjacima na tržištu rada, zbog čega se sve više studenata odlučuje da razvija svoj talenat i zarađuje od svoje strasti. Univerzitetski umetnički i dizajnerski programi ne samo da pomažu studentima da postave temelje, već im pružaju i dragocenu mentorsku podršku proverenih profesionalaca.

5. Inženjering
 

Mnogi od kandidata koji žele da promene sredinu u kojoj žive i doprinesu tehnološkom napretku čovečanstva okreću se inženjerskim naukama i njihovoj primeni u sadašnjem digitalnom dobu. Međunarodni univerziteti u inostranstvu nude neverovatnu raznolikost programa, od industrijskog do biomedicinskog inženjerstva, a studije kombinuju teorijsku nastavu sa praktičnim projektima i interaktivnom atmosferom.

6. Medicina i zdravstvene nauke
 
Interesovanje za studije medicine i zdravstvenih nauka poraslo je poslednjih godina, sa sve više kandidata koji se upućuju na univerzitete u Evropi i šire, gde se studije često odvijaju na engleskom jeziku. Univerzitetski prostori i postrojenja su moderni i diplome su priznate širom sveta.

7. Psihologija
 
Psihologija je među najtraženijim smerovima od strane studenata koji su zainteresovani za funkcionisanje ljudskog mozga i različite aspekte našeg ponašanja. Studiranje na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu je izuzetno zanimljivo, a diploma u ovoj oblasti donosi širok spektar uzbudljivih mogućnosti za karijeru – od direktnog rada sa ljudima do profesionalnog razvoja u biznisu ili akademiji. 

8. Mediji i masovne komunikacije
 
Savremene medijske tehnologije diktiraju naš svakodnevni život, a interesovanje za ovu oblast je sasvim logično. To je jedno od najbrže rastućih oblasti današnjeg tržišta rada, a mnoga najtraženija zanimanja nisu ni postojala pre 20 godina. Univerzitetski programi u medijima i komunikaciji pomažu studentima da steknu vredne veštine u prezentaciji, istraživanju, komunikaciji i analizi trendova koje su primenljive u širokom spektru profesionalnih oblasti.

9. Arhitektura

Jedna od najsloženijih i najtraženijih oblasti je arhitektura, a od kandidata se traži da poseduju i kreativno razmišljanje i veštine crtanja, kao i poznavanje matematike i fizike. Iako je reč o specifičnoj oblasti, ona pruža raznovrsne karijerne mogućnosti, jer se na obuci razvijaju kompleksne veštine. Širok spektar mogućnosti obuhvata profesije kao što su grafički dizajn, dizajn proizvoda, softversko inženjerstvo.

10. Jezici / Lingvistika

Veštine stečene tokom studiranja lingvistike su veoma poželjne poslodavcima.
Dok su podučavanje i pisanje odlične karijere do kojih može dovesti diploma iz lingvistike, lista potencijalnih profesija je daleko duža i raznovrsnija od toga. Među mogućim budućim karijerama o kojima možda niste razmišljali su forenzički lingvista, logoped i socijalni radnik.

Ako i vi sanjate o karijeri u nekoj od ovih oblasti, ne propustite priliku da na sajmu obrazovanja „EDUfair” upoznate predstavnike više od 60 univerziteta, internata i jezičkih centara iz 16 zemalja. Razgovarajte sa njima lično i saznajte više o ponuđenim programima, uslovima i rokovima za prijavu.
 
Učešće je potpuno besplatno i odvija se uz prethodnu registraciju OVDE:

*Prema podacima sa EDUfair-a, proleće 2023
Deliti
Događaji
Napravi nalog sada i dobijaš pristup:

 - Ličnim sastancima
 - Stručnim konsultacijama
 - Promocijama 
Registruj se sada
Ovaj sajt koristi „cookies“ . Koristeći ga, slažete se sa politikom privatnosti i pravilima kolačića . Saznajte više o Kolačići          Podešavanja      Prihvatiti     
Podešavanja klačića
Mi koristimo "kolačiće" da bismo Vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo na našem sajtu. Odavde možete uključiti ili isključiti kolačiće koje stranica koristi
NeophodnoOni beleže podatke koji su potrebni za osnovne funkcije sajta, kao što je pretplata na saglasnost Politike kolačića.
StatističkiOni prikupljaju statističke podatke o posetiocima, na primer, koje Google Analitics koristi za optimizaciju razmene podataka, prepoznavanje posetilaca i još mnogo toga.
OglašasanjeKoristi se za pokretanje oglasnih kampanja na Google mreži, Facebooku, itd., Koje se koriste za praćenje poseta iz oglasnih kampanja.
Onemogući klačiće